Tarviiko chihun pentujen kanssa aina valvoa öitä? – How much effort Chihuahua puppies need to stay alive?

 

First in Finnish then in English

Minulta on kysytty kuinka paljon käytän aikaa pikkupentujen hoitamiseen? Vastaus on etten kovinkaan paljon, tai ainakin niin vähän kuin mahdollista.

Nuku kahdestaan viimeisillään olevan emon kanssa ja vielä 2-3 yötä synnytyksen jälkeen. Olen jo sen verran iäkäs, että tämän jälkeen minun täytyy päästä omaan sänkyyn nukkumaan kunnollisille yöunille. Ja hyvin pennut pärjäävät yönsä ihan oman emonsa kanssa. Jos eivät pärjää, se on voi voi ja luonnonvalinta tekee tehtävänsä.

Miten tämä on mahdollista chihuahuan pentujen kanssa? Ei välttämättä ihan helposti, mutta on täysin mahdollista. Pentujen elinvoima on nimittäin voimakkaasti perinnöllinen ominaisuus. Elinvoimainen pentu löytää itse nisän nopeasti syntymän jälkeen ja huolehtii itse syömisestään siitä lähtien kasvaen tasaisesti normaalilla kasvukäyrällä. Kun pentueista valitsee jalostukseen ne kaikkein elinvoimaisimmat yksilöt, niin tulevaisuuden pentueissa vahvojen ja elinvoimaisten pentujen määrä lisääntyy nopeasti.

Kasvattajan muut toiveet pentua kohtaan voivat tehdä sen, ettei se elinvoimaisin pentu jääkään jatkamaan sukua ja toki jalostukseen käytettävällä yksilöllä on tärkeää olla muitakin rodun kannalta tärkeitä ominaisuuksia kuten rotutyyppi, luonne, rakenne ja terveys. Mutta sitä kaikkein eniten tukea tarvinnutta pentua ei kuitenkaan tule jättää siitoskoiraksi, jos ei halua vastaisuudessakin valvoa öitään. Hyvät yöunet pitää mielen tasapainossa ja koiraharratuskin maistuu kaiken kaikkiaan paremmalta.

Elinvoima on kuitenkin kohtuullisella vaivalla varsin nopesti saavutettava ominaisuus – ei chihuahuan pentujen kanssa ole mitenkään pakollista valvoa yöttömiä öitä jatkuvasti. Se ei ole rotuominaisuus, ainakaan toivottu sellainen.

Suosittelen kaikkia kasvattajia kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan elinvoiman lisäämistä omissa pentueissa nyt ja tulevaisuudessa. Kuinka paljon enemmän iloa pennuista tulee myös kasvattajalle, kun kasvattajan ei tarvitse pentujen takia kulkea sumussa viikkoja. Muitakin rodun ja kasvatustyön kannalta positiivisia asioita saattaa ilmaantua näköpiiriin. Suosittelen kaikille!

 

How much effort Chihuahua puppies need to stay alive?

I’ve been asked how much effort I make for the puppies to survive? The answer is not that much, or at least as little as possible.

I sleep in the same room with the Chihuahua mother due to birth for the last week(s). Then I share the room with the mother for another 2-3 nights after the delivery. I’m already so old that I need to get a good night sleep from that on.  And the puppies usually do well with their own mother taking care of them. If puppies don’t make it the natural selection has done its job.

How is this possible with chihuahua puppies? Not necessarily easy, but it is quite possible. Indeed, puppies’ vitality is a strongly inherited trait. A vibrant puppy will quickly find a milk bar after the birth and will take care of itself ever since, growing nice on a normal growth curve. When a breeder picks up the most viable puppies for breeding, the number of strong and vibrant puppies in the future litters will increase rapidly. It is not necessity to monitor puppies continuously. It is not a breed feature, at least not desired one.

The breeder’s other desires for the puppies may not always meet with the most viable puppy and, of course, it is important for the breeding to have other important qualities in a breeding stock such as type, temperament, structure and health. However, puppies which need a lot of assistance should not be keepers.

I do recommend all breeders to increase their vitality in their litters from now on. As an added bonus, a good night’s sleep keeps your mind in a good shape.  How much more joy puppies and the breeding itself will give you, when you don’t have to continuously live in the foggy state of mind due to a sleep deprivation?