Chihun ihanne pää?

Olen pitkään halunnut kirjoittaa ihanteellisesta chihuahuan pään muodosta, mutta olen lykännyt kirjoittamista aiheen vaikeuden takia. Kuka oikeasti tietää millainen on terve, rotutyypillinen ideaali chihun pää? Mitä kauemmin kasvattaja on rotua kasvattanut, sitä varmempi MIELIPIDE kasvattajalla on täydellisestä chihuahuan päästä.

Itse tarkoitan chihuahuan ideaalipään muodolla mahdollisimman tervettä pään muotoa, joka kuitenkin olisi rotutyypillinen. Ei välttämättä kuitenkaan nykymuodin mukainen. Chihuahuan pään terveys voidaan todentaan vain ja ainoastaan vanhemman yksilön magneettikuvauksessa, joka on tehty sekä aivoille että koko selkärangan alueelle.

Chihuahuan pään muoto ja siihen mahdollisesti liittyvät ongelmat ovat vaikea aihe. Vesipäisyys on tunnustettu rodun ongelma, kenties jopa tuhansien vuosien takaa rodun alkujuurista lähtien. Viimeisten vuosikymmenten uudet ja tehokkaat tutkimusmenetelmät ovat paljastaneet ikäviä asioita rakkaan rotumme pääkopan sisältä. On fakta että lähes kaikilla chihuilla on takaraivon epämuodostuma eli jonkin asteinen chiari (CM). Chiari on yleinen erityisesti kääpiökoirilla, mutta sitä esiintyy myös kookkaammilla koirilla. Chiaria on epäilty pahamaineisen selkärangan ontelotaudin, syringomyelian (SM), aiheuttajaksi. Kaikille ei kuitenkaan kehity syringomyeliaa, mikä on positiivinen asia. Uusin näkemys ilmaisee saman ongelman aivo-selkäydinnesteen kierron häiriönä, mikä kattaisi kaikki syringomyeliaa aiheuttavat häiriöt.

Chihuahua-rodussa onneksi kuitenkin vain harva rodun yksilöistä oireilee. Avonaisella moleralla on arveltu olevan suojaava vaikutus. Oireilevia yksilöitä on kuitenkin ruvennut putkahtelemaan esiin enemmän kuin aikaisempina vuosina, tai asioista puhutaan vain avoimemmin. Onneksi meidän rodussa on myös vielä paljon muuntelua päiden muodoissa, joten jos pään muodolla on vaikutusta ko. sairauden kehittymiselle, voi tälle rodulle olla mahdollista jalostaa terveempi pään muoto nykykasvattajien toimesta. Tieteellisesti on todettu, että ihan pelkkä chiari saattaa aiheuttaa ongelmia koiralle, kuten esim. kipua, kutinaa tai selkärangan jäykkyyttä. Syringomyelia taas aiheuttaa neurologisia oireita kuten ilmarapsutusta. Jos pitäisi valita kahden pään tyypin välillä joista toinen on vesipäätä lähestyvä erittäin pyöreäpäinen chihuahua ja toinen on hieman kulmikkaampi ja pidempikalloisempi chihuahua, kumman valitsisit? Tällä hetkellä ovat muodissa erittäin pyöreäpäiset chihuahuat, pidempi kalloiset harvemmin pärjäävät näyttelyissä eikä näitä suosita jalostuksessa. Suomalaisessa tuomarien koulutusohjelmassa asia on kuitenkin jo nostettu esille.

Syringomyeliaa, aivo-selkäydinnesteen kierron häiriötä, on tutkittu paljon cavalier king charlesin spanieleilla ja myös griffoneilla. Tämä on meidän rodun kannalta onnekasta, sillä kaikkia tutkimuksia ei välttämättä ole tarpeellista tehdä uudelleen chihuahualla vaan voimme oppia muilla roduilla tehdyistä tutkimuksista. Cavaliereille tutkimuksia on tehty paljon ja informaatiota on myös paljon. Rodussa kuitenkin esiintyy varsin vähän vaihtelua pään muodoissa. Yhtenäinen pään muoto saattaa tehdä sen, ettei sairaudesta ole kovin helppo päästä eroon. Griffoneilla taas esiintyy runsaammin erilaisia päänmuotoja ja tutkimuksissa on todettu liian lyhyen ja kapean KALLONPOHJAN lisäävän pyöreyttä kallossa ja voimistavan riskiä aivo-selkäydinnesteen kierron häiriöön. Chihuahua-rodussa omenapää on tavoiteltava ominaisuus. Osa harrastajista ymmärtää chihuahuan omenapään täysin pyöreäksi palloksi, vaikka omena ei sitä ole. Englanninkielinen ilmaisu ”roundish appearance” saattaisi tässä tapauksessa olla paremmin pään muotoa kuvaava ilmaisu?

Chihuahuan silmien väli kuuluu olla tasainen tai hieman kuopallaan. Takaraivoluun kuuluu erottua selvästi. Pään ei kuulu pullistella otsalta, ohimoilta tai muualtakaan. ’Roundish appearance’ riittää. SEN PITÄISI RIITTÄÄ. Pääkallo on alunperin syntynyt selkärangan nikaman pullistumasta. Se on luonnostaan hieman kulmikas. Aivo-selkäydinnesteen kierron häiriö voi aiheuttaa pään pyöristymistä ja kasvamista, jolloin luisevuus ja kulmikkuus pikkuhiljaa häviää ja pään muoto muuttuu yhä pyöreämmäksi. Pään koon kasvaessa takaraivoluu painuu kallon sisälle, otsa pullistuu silmien välistä ja pää kasvaa joko pituutta, leveyttä, korkeutta, tai kaikkia näitä. Muilla roduilla on havaittu aivo-selkäydinnesteen kierron häiriöön liittyvän myös alaleuan käyristymistä, jolloin alaleuka lyhenee. Omasta mielestäni pään pyöristyessä liikaa ja kasvaessa kokoa, myös lisääntymiseen, muuhun terveyteen ja käyttäytymiseen liittyvät riskit nousevat.

FCI ja Mexiko ovat poistaneet moleran rotumääritelmästä. Jalostuksellinen suuntaus terveempään päänmuotoon kulkee mielestäni käsikädessä moleran sulkeutumisen kanssa aikuisilla chihuilla, joten riittäisi yhden asian jalostaminen kahden asian saavuttamisesi. Nuoret koirat ja pennut saattavat jopa hyötyä molerasta kasvuiässä. Molerasta on tekeillä väitöskirja, joten ei siitä sen enempää.

On mahdollista, ettei rotutyypillistä chihuahuan päätä ole mahdollista saada jalostettua ilman jonkin asteista chiaria. Muutosten ollessa kuitenkin niin lieviä ettei koira ehdi kärsiä elämänsä aikana, on hyvä tavoite. Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota oireettomuuden jalostamiseen, mikä Cavaliereilla on tarkoittanut pidemmän kaulan jalostamista. Ja kun chiarin itsessään on monissa tapauksissa todettu lieventyvän koirien vanhentuessa, niin pitkä oireeton elämä chihuille rotuna voisi olla mahdollinen.

Pään muodosta syringomyelia riskin ennakoimisessa on viime vuosina puhuttu paljon, mutta silti ainoa luotettava tapa todeta syringomyelia on tehdä magneettikuvaus (MRI) koiralle asiaan perehtyneellä klinikalla. Syringomyelia on etenevä sairaus, joten mitä vanhemmasta koirasta on kyse sitä varmemmin jotain muutoksia löytyy. Useimmissa tapauksissa sairaus alkaa kehittyä vasta kahden ikävuoden jälkeen, joten oireettomien hyvin nuorten kuvaus ei anna tarpeellista tietoa. Omasta mielestäni kolmevuotiaan ja sitä nuoremman tulisi aina olla terve (<2mm).  Viisi vuotta täyttäneen kohdalla voisi miettiä myös koiran muuta jalostuksellista arvoa. Virallisen suosituksen mukaan oireetonta syringolöydöskoiraa (2mm) saa käyttää jalostukseen, suosituksella yhdistää koira terveeseen yksilöön.

Ladattava video chihuahuan kallon muutoksesta riskikalloksi

Kennelliiton chiari ja syringo info, sekä jalostussuositukset

Tarkempaa lukemista asiasta kiinnostuneille