Syksyn koleat säät vaativat lenkkeilyttämään chihuja. Pennut ja nuoret koirat tarvitsevat liikuntaa oppiakseen sisäsiisteiksi ja oppiakseen asioita ympäristöstään. Mahdolliset tulevat emot tarvitsevat hyvän yleiskunnon pystyäkseen helposti käymään läpi pennutuksen rasitukset. Urokset tarvitsevat virikkeitä kodin ulkopuolelta etteivät rupea tappelemaan keskenään. Vanhuskoirat tarvitsevat liikuntaa pitääkseen yllä hyvää peruskuntoa, jotteivät vanhenisi liian nopeasti. Eli kaiken ikäiset ja erilaisissa elämänvaiheissa olevat koirat tarvitsevat liikuntaa. Jos ulkoilutat vain yhden tai pari koiraa kerrallaan, miten valitset koirat lenkille? Vai käytätkö tunteja päivässä koirien ulkoiluttamiseen?
Minulle on nykyään tosi vaikeaa ulkoilla vain yhden koiran kanssa. Se on suorastaan ahdistavaa, kun tiedän kotona odottavan lauma muita, jotka olisivat halunneet tulla mukaan. Joskus se on kuitenkin pakollista koiran opettamisen ja kouluttamisen kannalta. Yleensä minulla on vähintään kaksi – kolme koiraa mukana, koulutustilanteissakin. Normaalille lenkille mukaan lähtee yleensä viisi koiraa. Tällöin hihnat pysyvät vielä kohtuullisessa järjestyksessä pysähtyessäkin ja yhtä koirista voi ulkoiluttaa vaikka Flexissä. Tällöin ulkoilu on kaikkien kannalta vielä miellyttävää ja rentouttavaa. Joskus ulkoilutan hihnassa kymmenenkin koiraa. Tällöin teemme yleensä lyhyemmän lenkin alueella, jossa on hyvät mahdollisuudet väistää vastaantulijoita viheralueille lenkin kaikissa vaiheissa.
Isomman lauman lenkittämisessä yhtä aikaa on muutama perussääntö:
- Kaikkien pitää liikkua yhtä aikaa ja pysähtyä yhtä aikaa tarvittaessa. Itse käytän käskyjä ”Hop-Hop” ja ”Seis”. Koirat liikkuvat viuhkana taluttajansa edellä pitkähköllä hihnalla.
- Liikkumista helpottaa, jos kaikilla koirilla on yhtä pitkät hihnat, sekä kaulapannat tai sellaiset valjaat, joissa lukko on selässä kiinni valjaassa. Eli mikään valjassysteemi ei tee kenenkään hihnasta muita pidempää. Hihnoista pidetään kiinni varresta, kaikkia yhtä pitkän matkan päästä, ei hihnan lenkistä.
- Pysähdyttäessä hihnat kerätään lyhyelle, kaikille yhtä pitkäksi tai nostetaan korkealle pystyyn, jotta eivät mene kovin solmuun koirien liikehtiessä paikoillaan. Liikkeelle lähdettäessä hihnat selvitetään. Tähän tarvitaan kaksi kättä. Hihnoja voi joutua selvittelemään myös liikkumisen aikana. Solmut on avattava heti niiden syntyessä.
- Jos koira pääsee irti, pysähdytään ja kutsutaan koira luokse.
Näillä perusasioilla pärjää pitkälle.
Ongelmia syntyy varmaan eniten lauman kohdatessa jonkin häiriötekijän. Vastaan tulee vieras koira tai jokin muu aiheuttaa voimakkaita tunteita laumassa.
Varsin hyvin toimivia menetelmiä lauman hallintaan on kolme kappaletta:
- Taluttaja pysäyttää koirat seisomaan paikoilleen ”Seis” -käskyllä sopivan välimatkan päähän häiriötekijästä. Ja antaa siten tilaa häiriötekijälle ohittaa lauma rauhallisesti. Taluttajan tulee itse tietää mikä on se etäisyys, jolla oma lauma pysyy rauhallisena.
- Taluttaja astuu koirien kanssa syrjään pääväylältä pyytäen koiria ottamaan kontaktin taluttajaan antaen samalla tilaa häiriötekijälle ohittaa lauma rauhassa. Nopein ja kenties helpoin tapa saada koko lauma kiinnostumaan taluttajasta on ruokkia koiria herkulla niin kauan kuin taluttaja haluaa pitää koirien kiinnostuksen itsessään. Koko lauman palkitseminen yhtäaikaisesti onnistuu oikeastaan vain palkitsemalla koiria herkuilla maahan.
- Taluttaja kehottaa koiria liikkumaan etenpäin välittämättä kohteesta ”Hop-Hop” käskyllä.