Koiran tiineys kestää 63 vrk hedelmöittymisestä, mutta monilla chihuilla tiineys saattaa kestää aivan normisti myös 60 vrk. Astutuspäivä ei ole välttämättä sama kuin hedelmöittymispäivä, joten isokin haarukka mahdolliselle synnytyksen käynnistymiselle saattaa tulla. Synnytys alkaa avautumisvaiheella edeten voimakkaampiin supistuksiin ja työntövaiheeseen, jolloin pennut syntyvät.
Avautumisvaiheelle on tyypillistä syömättömyys ja usein koira haluaa olla omissa oloissaan. Pahimmat ahmatit saattavat jättää vain osan ruoasta syömättä, ja kova hermoisimmat eivät välttämättä näytä juuri muita merkkejä alkaneesta synnytyksestä. Toiset taas voivat olla syömättä parikin vuorokautta sekä vikisevät ja oksentelevat tyhjää vatsaa, eivätkä suostu jäämään yksin.
Synnytyksen eteneminen lähestyvää työntövaihetta kohden näkyy nartun levottomuutena, läähättämisenä ja petaamisena sängyssä tai pentulaatikossa. Kokemukseni mukaan, jos chihu ei saavuta selvästi tällaista läähätys ja petaamisvaihetta, ovat poltteet todennäköisesti liian heikot ja eläinlääkärin apu voi olla tarpeen. Chihuille on todella tärkeää löytää mieluinen ja tarpeeksi omassa rauhassa oleva synnytyspaikka, jotta synnytys etenee sujuvasti ja emo suostuu keskittymään ponnistamiseen tämän vaiheen koittaessa. Jos chihu ei suostu rauhoittumaan mihinkään muualle kuin oman ihmisensä sänkyyn peiton alle, tämä on sille suotava, jotta synnytys etenee normaalisti. Yleensä ensimmäisen pennun synnyttyä emo suostuu menemään pentulaatikkoon vastasyntyneen pentunsa kanssa ja synnyttää loput pennut sinne.
Meidän nartut yleensä haluavat ruokaa ennen työntövaiheeseen siirtymistä. Tätä ei mielestäni pidä kieltää nartulta, koska narttu tarvitsee paljon energiaa jaksaakseen ponnistaa pennut ulos.
Seuraavalla videolla emo läähättää jo voimakkaasti ja ulisee välillä polttojen voimistuessa ja työntövaiheen lähestyessä.
Työntövaihe ei ole nartulle enää yhtä kivulias kuin avautumisvaihe ja usein narttu pystyykin keskittymään ponnistamiseen ihan täysillä.
Seuraavalla videolla yksi pentu on jo syntynyt ja narttu ponnistaa seuraavaa pentua. Usein ensin tulee näkyviin vesipussi ja sitten alkaa pilkottaa pennun takajalat tai pää. Toisinaan chihun pentu on liian suuri mahtuakseen syntymään normaalisti ja tarvitaan keisarinleikkaus. Synnytysestettä on syytä epäillä, jos emon synnytystiet ovat avautuneet esim. vesipussi pilkottaa pitkän aikaa, mutta pentua ei ala kuulua. Chihun pennut saattavat olla välillä aika ahtaasti lantion kanavassa ja silloin niitä voi auttaa vetämällä pentua ulos emon jalkoväliä kohden. Tämä säästää emon voimia seuraaville pennuille ja pentujen hoitamiseen.
Vastasyntyneeltä kannattaa avata ja puhdistaa hengitystiet mahdollisimman pian, vaikkakin jonkin aikaa pentu saa vielä happea istukan kautta. Emo saattaa osata itse avata kalvot, mutta varsinkin ensikertalaisilla emoilla saattaa mennä hetki ennen kuin ymmärtävät mitä tehdä.
Seuraavalla videolla pentu on syntynyt ja imee jo emoaan, mutta on vielä napanuoralla kiinni emossaan eikä istukka ole vielä irronnut.
Istukat kannattaa laskea että kaikki tulevat ulos. Joskus irtoaminen kestää hetken, varsinkin jos pennut syntyvät lähempänä 60 vrk hedelmöittymisestä. Hyvin imevät jo syntyneet pennut voimistavat supistuksia ja näin auttavat seuraavat pennut ja istukat ulos.