Lauman kanssa lenkkeilyn perusta on kontakti ulkoiluttajaansa

Meillä on tällä hetkellä 10 chihuahuaa. Moni olettaa ettei koiria lenkkeilytetä koskaan yhtä aikaa. Näin kuitenkin usein tapahtuu ja kaikki ovat saaneet mielekästä ulkoilua kerralla. Tällä hetkellä käytössä olevat viisi ja viisi chihua vuoropäivinä tuntuu lasten leikiltä. Pentujen opettaminen ulkoilemaan isommassa laumassa on laumassa sellainen sisään ajon paikka. Nytkin molemmissa ulkoiluryhmissä on kaksi pentua – yhteensä siis neljä uutta pentua, joilla on vielä oppimista ulkoilusta suuremmassa laumassa. Lisäksi toisessa ryhmässä ulkoilevat kaikki pojat ja toisessa juoksulla olevat tytöt.

Lupailin joskus aiemmin (http://katrixdesign.blogspot.com) tekeväni verkkokurssin koirien joukkotreenauksesta tai ainakin ulkoilusta suuremmalla porukalla. Elämäntilanteet muuttuvat, joten verkkokurssia ei ole tulossa. Kaikkien iloksi ja koiralauman omistajien elämän helpottamiseksi jaan kuitenkin tärkeimpiä vinkkejä lauman kanssa elämiseen ja ulkoiluun blogikirjoituksissani alkaen nyt.

Perusasiat kohdilleen laumassa

Ihan ensimmäiseksi täytyy todeta ettei kymmenen koiran yhtä aikaiseen ulkoiluttamiseen mahdu kovin montaa ongelmakoiraa. Koirat eivät voi olla kovin tappeluherkkiä, koska laumassa tyhmyys tiivistyy – tapahtui mitä tahansa. Yksittäinen haastavampi koira voi kuitenkin toimia ryhmässä, kunhan ensin opettaa muun lauman toimimaan ohjaajan ohjeiden mukaan. Itsellänikin on usein kokematon pentu matkassa mukana, joka vasta opettelee lauman mukana liikkumista omistajan johdolla.

Koirat eivät saa tapella ruoasta, koska käyttämäni koulutusmenetelmät perustuvat positiivisen vahvistamisen kautta tapahtuvaan oppimiseen.

Lisäksi kannattaa miettiä onko ulkoilureitti sen verran tilava, että pystyt antamaan tilaa muille kanssaliikkujille koiralaumasi kanssa. Kymmenen suuren rodun edustajaa vie tilaa jalkakäytävältä huomattavasti enemmän kuin kymmenen tiiviisti omistajansa viereen asettunutta maailman pienimmän rodun edustajaa.

Mikä on sinun ja koiriesi maksimi määrä, jolloin ulkoilu tuottaa sinulle iloa ja kanssakulkijat luovat ihailevia silmäyksiä? Onko ahtaissa paikoissa mahdollisuutta väistää puistoalueille tai vähäliikenteiselle kadulle? Jaksatko pidellä koko koiralaumaa, jos vastaa tulee jotain todella yllättävää ja koirasi eivät tottelisikaan sinua?

Koirille opetettavat perusasiat

Koko homma perustuu koiran ottamaan katsekontaktiin omistajaansa, muutamaan peruskäskyyn ja koko lauman palkitsemiseen yhtäaikaisesti. Jokaisen koiran tulee osata luoksetulo, pysähtyä käskystä, lähteä liikkeelle käskystä ja ottaa kontakti omistajaansa pyydettäessä. Mikään näistä ei ole kovin vaikeaa ja monet koirat osaavat nämä tavalliset peruskäskyt.

Aloitetaan harjoittelu kontaktin opettamisesta koiralle. Tarkoitus olisi, että koira itse oivaltaisi mistä se saa palkinnon. Itse käytän herkkuja palkintona, mutta jos koira ei välitä ruoasta täytyy omistajan keksiä jotain muuta millä koiraa voi palkita. Hihna pidetään läysällä ja odotetaan kunnes koira katsoo omistajaansa silmiin. Heti kun koira vähänkin osoittaa kiinnostusta omistajaansa , koira palkitaan sanomalla herkkua tarkoittava sana, maiskutus tms. ja annetaan koiralle herkku. Alussa voi palkita koiraa hienovaraisemmistakin omistajan huomioivista eleistä kuten korvan kääntäminen omistajaa kohden (jotta koira kuulee paremmin omistajaansa).   Myöhemmin voi liittää käskyn omistajan pyyntöön kontaktista. Jos koira on kiinnostuneempi ympäristöstä kuin omistajastaan, voi koiraa kutsua nimellä tai muulla kontaktia tarkoittavalla sanalla ja palkita heti katsekontaktista.