Ei – sisälle pissaamiselle!

Se oli poikachihu, joka pissasi sisälle. Oli joskus sattunut vahinko ennenkin, mutta nyt murkkuikäinen hormonihuuruinen juniori oli nostanut koipea muuten vain muovikassia vasten sisällä. Pitäisiköhän omistajan käydä heti ostamassa poikapöksyt?

Voi hormoonihuuruiset juniorit!

Nuoret nartut saattavat ennen ensimmäistä kiimaansa pissata sänkyyn, matolle tai jonnekin muualle täysin odottamattomaan paikkaan. Nuoret urokset kokeilevat sisälle merkkailua varsinkin, jos juoksuisten tyttöjen hyviä tuoksuja osuu sieraimiin.

Oli kyseessä tyttö- tai poikachihu niin ensin kannattaa kokeilla torumista koiran jäädessä kiinni itse teosta. Jos siis näkee koiran pissaavan sisälle. Samalla kannattaa palkita koiraa ulos tarpeiden tekemisestä, jolloin murkkuikäinen nuori koira pikkuhiljaa ymmärtää sisälle pissaamisen olevan ei-sallittua ja ulos pissaamisen toivottua. Tähän luonnollisesti liittyy se, että koira pääsee riittävän usein ulos tarpeilleen eikä sisällä ole enää pentuajan sanomalehtiä tai muita sallittuja pissapaikkoja. Koiralle voi olla varsin vaikeaa ymmärtää, että sisällä olisi joitakin paikkoja, joihin saa pissata, mutta monta muuta paikkaa joihin ei saa pissata. Koiran on huomattavasti helpompi ymmärtää ettei sisälle pissata ollenkaan, mutta ulos pissaaminen on toivottavaa.

Toki ulkonakin voi olla paikkoja, joihin pissaaminen ei ole niin toivottua, mutta näiden paikkojen opettamisessa pitäisi olla huomattavasti hillitympi ja ymmärtäväisempi. Koira mieluiten ainoastaan ohjataan sopivampaan paikkaan ilman torumista. Koska koirahan kuitenkin tekee tarpeensa ulos, mikä on toivottua.

Merkkailulle erityisesti alttiita kohteita sisällä ovat muovipussit ja muut poikkeuksellisesti lattialla lojuvat epämääräiset asiat. Eli lattiat pidettävä tyhjinä. Lisäksi erityisen houkuttelevia ovat lattian rajaan ulottuvat kankaat kuten pitkät verhot ja roikkuvat sängyn peitteet.

Jos koiralla on jokin mieluisa paikka toistuvaan pissailuun, voi kokeilla hajunpoistajasuihkeita eläinkaupasta, valkopippurijauhetta tai laittaa ko. kohtaan koiran sänky tai suurikokoinen luu. Näin koira saatetaan saada ymmärtämään ettei pissaaminen ole enää toivottavaa.

Merkkailuvyön käyttö on monissa chihuahua-tapahtumissa pakollinen kaikille uroksille. Jos koiralla ei ole virtsatietulehdusta ja se on muutenkin terve, mutta koulutus ei silti onnistu niin sitten vasta kokeillaan merkkailuvyötä. Merkkailuvyön käyttö voi kuitenkin olla tarpeellista kyläillessä, jos omistaja haluaa keskittyä seurusteluun koiran koulutusta enemmän.

 

Jatkossa kirjoitan blogia koirieni sivuston yhteydessä, eli www.KolumbusChihuahuas.com

Vanhempia blogi-kirjoituksia voi lukea http://katrixdesign.blogspot.com

 

Chihumaisin terveisin,

Katri Rantanen