Lähdetään lenkille!

 

Ulkoilutatko kaikki koirasi yhtä aikaa? 

Meillä on useampi koira, ja monet ihmiset kysyvät käynkö lenkillä yhtä aikaa kaikkien koirien kanssa. Vastaus tähän kysymykseen on, että kyllä käyn lenkillä kaikkien kanssa yhtä aikaa JOS haluan päästä helpolla. Ja useimmiten haluan päästä hieman helpommalla.

Steve White  on amerikkalainen koirankouluttaja, jonka luennolla kävin muutamia vuosia sitten. Hänellä oli positiiviseen mielleyhtymään perustuvia hyviä koulutusmetodeja käytettäväksi yhden koiran koulukseen. Minulla sattui jo silloin olemaan lauma koiria, joita halusin kouluttaa ja ulkoiluttaa kerralla. Vein hänen oppejaan hieman pidemmälle koskemaan koko lauman koulutusta. Yrityksen ja erehdyksen kautta ovat valikoituneet koko ulkoilutettavaan koiralaumaan soveltuvat metodit. Ja hyvää jälkeä on tullut – voin ulkoiluttaa kaikkia koiriani yhtä aikaa aina halutessani. Ja haluanhan minä.

Yksi räksyttävä chihuahua kadulla on aika ärsyttävää. Saatikka kymmenen remmirähjää isompaa tai pienempää koiraa. Ne pelottelevat ohikulkijoita tai jopa valtaavat pahimmillaan koko kadun ettei ohitse meinaa päästä turvallisesti. Ei ole nautinnollista sille omistajallekaan kulkea kadulla tuollaisen lauman kanssa.

Laumasta on mahdollista saada hyvin kadulla käyttäytyvä

Ratkaisun avain hyvin käyttäytyvään laumaan on positiivisen mielleyhtymän luominen häiriötilanteeseen kadulla. Herkkujen kannattaa olla erityisen hyviä verrattuna normiruokaan, jolloin koira mieluummin valitsee herkun ja omistajaansa keskittymisen kuin jakaa huomiota millekään muulle asialle kadulla. Alussa saattaa joutua jonkun kerran opettamaan jokaista koiraa erikseen kontaktin ottamisessa, jotta jokainen ymmärtää idean.

Kaikkia lauman koiria palkitaan kontaktista omistajaan häiriötekijän ollessa näköpiirissä. Jos koiria on paljon kannattaa ne koota yhteen omistajan ympärille ja antaa häiriötekijän ohittaa oma lauma. Käytännössä kymmenenkin koiraa sattaa vallata koko tien leveyden niin ettei ohitus ole mahdollinen ilman fyysistä kontaktia. Ongelmaksi toki voi nousta ympäristön ymmärtämättämyys. Vieras ihminen tai koira voi yllättäen ja lupaa kysymättä tunkeutua keskelle laumaasi, koska ne vain ovat niin hyvin käyttäytyviä ja ihania!

Verkkokurssi tulossa

Haluan jakaa muillekin koiran omistajille mahdollisuutta lenkkeillä koiriensa kanssa yhtä aikaa.  Tämänkin blogi-kirjoituksen saa siten jakaa. Asiasta enemmän kiinnostuneille olen tekemässä verkkokurssia. Esille otetaan tärkeimmät huomioitavat asiat liikkumisessa ja koirien opetusmetodit. Opettamisessa käytetään positiivista vahvistamista.

Jos kiinnostuit kurssista voit ottaa yhteyttä esim. FB sivun tai verkkosivun KatrixDesign.com kautta. Tämä ei sido vielä mihinkään. Saat vain ilmoituksen kun kurssille on mahdollista ilmottautua. Kurssi alkaa 2-3 viikon kuluttua ja kestää noin neljä viikkoa.

Toivotan kaikille lukijoille aurinkoisia kevätpäiviä ja miellyttäviä hetkiä koirienne kanssa lenkkeillessä!

Katri Rantanen
email: etunimisukunimi@iki.fi