Tervetuloa Kolumbus-chihujen kotisivuille


Katri Rantanen, Nummela, Uusimaa
Puh. 040 - 869 8667 (vain puhelut)
e-mail: etunimisukunimi (at) iki.fi

Me Facebookissa


Monimuotoisuus on rikkaus


Kuvan chihuahuat edustavat kokonsa puolesta rodun ääripäitä. Pienempi (1,2kg) ei ole lähelläkään rotumääritelmän alarajaa, joka on puoli kiloa. Suurempi on ylittänyt ylärajan runsaan puoleisesti. Molempien väri on laajalti esiintyvä ruskea.

Seuratessaan chihuahuakehää koiranäyttelyssä, voi katsojan mielessä herätä kysymyksiä siitä kuinka monen näköisiä, kokoisia ja luonteisia eri yksilöt rodun sisällä ovat. Ja niin se onkin, kun kyseessä on chihuahua.

Rotumääritelmä¹ antaa vapaat kädet monessa asiassa kasvattajille ja tuomareille: “Kaikki värit ja väriyhdistelmät sallitaan.“ Värien runsaus sinällään on omiaan tekemään chihuahuasta persoonallisen. On mustaa ja valkoista, kirjavaa ja yksiväristä. On raidallista, laikullista ja jopa melkein pilkullista²! Näyttelykansan keskuudessa on syntynyt vakiintuneita käsityksiä siitä minkä väriset koirat näyttävät pärjäävän parhaiten. Soopelin tai suomalaisittain sanottuna ruskean värin eri sävyt saavat usein parhaan vastaanoton tuomareiden silmissä. Toisinaan näyttelyissä kävijä huomaa koiransa palkintosijan jopa pudonneen puutteellisen värin takia!

Chihuahua on tunnustettu maailman pienimmäksi roduksi. Sanoohan rotumääritelmä “Paino ½ - 2½kg. Ihanne 1-2kg. Hylkäävä virhe: Paino yli 3kg.“ Rotumääritelmä ja sen tulkinta ovat osittain kaksi eri asiaa. Kokenut näyttelykonkari tietää kenelle tuomarille voi viedä mikäkin kokoisen chihun, ja saada sille ne palkinnot mitkä haluaa. Toiset pitävät pienistä ja toiset suurista. Tosin pienen koon vuoksi chihua ei voida hylätä, mutta ylisuurena kylläkin. Edullisin koko näyttelychihuahualle on reilusta kahdesta kilosta noin kahteen ja puoleen kiloon. Näin on mahdollista pärjätä kilpailussa sekä erikoistuomarin että all rounderin³ arvostellessa. Jotka molemmat varmasti katsovat rotua hieman eri näkökannalta. Vuoden chihuahuaoiden keskipaino pitkäkarvaisilla on tällä hetkellä n. 2,3kg ja lyhytkarvaisilla n. 2,1kg. Usein lyhytkarvaiset mielletäänkin pitkäkarvaisia pienemmiksi.

Moni muotovaliochihuahuakin painaa reilusti enemmän kuin rotumääritelmä sallisi. Sen lisäksi että toiset tuomarit jopa suosivat kookkaita yksilöitä, on löydettävissä myös fysiologisia selityksiä. Suuret nartut tekevät usein enemmän pentuja. Synnytyksen jälkeen mahdollisesti ilmaantuvissa komplikaatioissa on kookkaalla nartulla usein parempi ennuste selvitä ja näin myös hoitaa pentunsa itse. Lääkkeiden annostelusta lähtien kookkaamman potilaan hoito on helpompaa. Nimitys kertoo mikä on “siitosnarttujen“ perimmäinen tehtävä. En mainitse synnytyksestä mitään, koska koolla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä itsesynnyttävyyden kanssa. Moni kasvattajakin valitettavan erheellisesti on luullut näin ja joutunut sitten ihmettelemään miksi ylisuuri narttu jouduttiinkin keisarinleikkaamaan. Sain kuluneena kesänä todistaa tapahtumaa, jossa tuhti 1,9kg painava seitsemänvuotias narttu otti hoitaakseen oman pentunsa lisäksi neljä keisarinleikkauksella syntynyttä pentua. Kaikki tämän nartun aiemmat viidessä pentueessa syntyneet pennut ovat olleet vahvoja ja jääneet henkiin. Ja tietysti syntyneet luonnollisesti. Jopa nämä neljä rimpula-pentua, joita oikea emo ei kyennyt hoitamaan selvisivät.

Chihuahuaa luonnehditaan rotumääritelmässä seuraavasti: “Äärimmäisen tempperamentikas, itsetietoinen, utelias, valpas ja eloisa. Pienuudestaan huolimatta yllättävän rohkea. Omistajalleen uskollinen. Miellyttävä seurakoira ja vahti (hälyttäjä).“ Luonteita on varmasti yhtä monia kuin rotumääritelmän tulkintoja. Olen luonut seuraavassa muutamia luonne-tyyppejä helpottamaan chihuahuan eri persoonallisuuksien ymmärtämistä. Suuresta osasta chihuja löytyy piirteitä jokaisesta tyypistä. Jotain enemmän ja jotain vähemmän.

Leijonamieli Tämä on perinteisesti se rotumääritelmän ihannoima “pikku-Napoleon“. Itseriittoinen chihuahua, joka haluaa sanoa sen viimeisen sanan. Usein myös näyttelyiden kehäkettu. Tasapainoisena, seisoessaan omilla jaloillaan ei häiritse muita, jos häntä ei häiritä. Väärinymmärrettynä pienestä ja kiltistä Macho-miehestä voi tulla happamoitunut kiukkupussi.

Äidinkulta Viihtyy mielellään sylissä eikä kaipaa pitkiä kodin ulkopuolelle suuntautuvia lenkkejä. On pääasiassa vain oman “äidin“ ja oman perheen suosiossa. Eikä todellakaan halua edes olla tekemisissä tuntemattomien ihmisten ja koirien kanssa. Ymmärrettävästi ei viihdy koiranäyttelyissä. Kärsii suunnattomasti joutuessaan eroon tutuista henkilöistä ja paikoista.

Sosiaalinen Chihujen positiivarit. Luottavat tuttuihin ja tuntemattomiin ihmisiin, koiriin ja paikkoihin. Varma tuntomerkki on jatkuva hännänheilutus, melkeinpä milloin tahansa. Ystävällisistä chihuista pidetään myös näyttelyissä, mutta haluttaessa hänen esiintyvän loppuun asti yhtä rempseästi on koulutuksessa nähtävä hieman vaivaa. Huonotuulisena tai sairaanakin vetäytyy omiin oloihinsa eikä pura kiukkuaan lähiympäristöön.

Hysteerikko Haukkuu helposti jokaista risahdusta ja uutta tavaraa kotonakin. Jopa hieman neuroottinen tyyppi mitä tulee omien tavaroiden, kodin ja perheen vahtimiseen. Härskillä tavalla menestyy näyttelyissä, mutta on kanssakilpailijoiden kauhu. Kauhu siksi, että puolustaessaan omistajaansa (ja itseään) käy usein näykkimässä kilpakumppaneitaan, niin toisia chihuja kuin ihmisten housunlahkeita. Voipa yrittää purra tuomariakin silloin kun tämä ei katso.

Älykkö Korkeimman älykkyysosamäärän omaaville chihuille on helppo opettaa temppuja ja käskyjä. Niistä voi saada vaikka todellisia sirkuskoiria. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat! Usein chihu vain oppii kiertämään omistajansa tassun ympärille ennen kuin omistaja on edes huomannut koirallaan olevan aivot.

Moni aloitteleva chihuahua-harrastaja oppiikin tuntemaan rotua vasta elettyään vuosia samassa taloudessa chihujen kanssa. Toiset luonteenpiirteet tulevat esille suvuista riippumatta yhä uudestaan ja uudestaan. Ulkomuodollisissa seikoissa harrastaja tulee törmänneeksi siihen tosiseikkaan, että oma chihuahua voi koiranäyttelyssä saada laatuarvostelun kolmannesta rotunsa parhaaseen kaikenlaisia palkintoja.

Katri Rantanen(1. Rotumääritelmällä tarkoitetaan Suomen Kennelliiton 4.8.81 hyväksymää käännöstä FCI:n hyväksymästä määritelmästä. Eri maissa käännös voi olla merkitykseltään erilainen tai suorastaan eri.

(2. Myös Blue merle värityksen omaavien chihujen kuvia on nähtävillä internet-sivulla Coat Color inheritance homepage

(3. All rounder tarkoittaa sellaista näyttelytuomaria, jolla on oikeudet arvostella kaikkia koirarotuja virallisissa näyttelyissä.

(Kirjoitus julkaistu aiemmin Chihuahua 1/2001 -lehdessä)


lähes täysin valkoinen


Luppakorvat eivät ole täydellinen harvinaisuus rodussa. Toisinaan esiintyy myös synnynnäisesti töpöhäntäisiä yksilöitä. Molemmat estävät näyttelyissä käynnit.


ruskea valkoisin merkein


musta ruskein merkein (black&tan)


älykkö chihuahua

brindle
Brindle (tiikerijuovainen) väritys

Copyright 2000-2018 Katri Rantanen. All rights reserved.

Web desing & maintenance: KatrixDesign.com