Tervetuloa Kolumbus-chihujen kotisivuille


Katri Rantanen, Nummela, Uusimaa
Puh. 040 - 869 8667 (vain puhelut)
e-mail: etunimisukunimi (at) iki.fi

Me Facebookissa


Kolumbus perhe kertoo...

Yksi chihuahua, kaksi chihuahuaa, monta chihuahuaa

Chihuahuat ovat luonnostaan hyvin vilkkaita ja leikkisiä olentoja. Moni chihun omistaja huomaa tämän aktiivisuuden ja hankkii pikkukoiralleen pikkukaverin. Siitä alkaakin onnen päivät tai epäonnistuneessa tapauksessa monta vuotta kestävä harmi ja turha stressi.

Ensimmäisenä perheseen tullut chihuahua saa osakseen runsaasti huomiota, leluja ja hellyyttä. Usein hän kuitenkin joutuu viettämään osan päivästään ihan yksin, muun perheen ollessa töissä ja koulussa. Koirat ovat hyvin sopeutuvaisia eläimiä ja tyytyvät vähään, jos on muuten mukavaa.

Hankittaessa chihulle kaveria, on tärkeintä, että tämä uusikin kaveri olisi chihuahua. Ja ehdottomasti samaa sukupuolta kuin perheessä jo oleva. Kissa tai dobermanni chihun kaverina tulee harvoin onnistumaan. Useimmiten, itsepäisenä olentona, chihu rupeaa protestoimaan uutta ja hänen mielestään epämiellyttävää tilannetta pissimällä sisälle.

Samaan tilanteeseen päädytään jos perheessä on eri sukupuolta edustavat kaverukset. Syy on tällä kertaa kuitenkin hieman toinen: Uros haluaa hurmata kotonaan asustavan ihanan tytön pirskottelemalla hajustettaan riittävän moneen paikkaan, myös sisälle... Valitettavasti kosiskelua tapahtuu ympärivuotisesti eikä ainoastaan kiima-aikoihin liittyen.

Narttu chihun kiima-ajat kiristävät sellaisen perheen ihmisjäsenten hermoja, jossa asustaa myös uros chihuahua. Molemmat chihut tekevät kaikkensa perustaakseen pikku-pikku perheen. Eri huoneissakin he tapaavat itkeä ääneen julmaa kohtaloaan muutaman viikon ajan, jopa yötä päivää.

Samaa sukupuolta olevia chihuja voikin sitten ruveta haalimaan kotiinsa mielin määrin, vai voiko? Tavalliseen perheeseen sopii enintään kaksi chihuahuaa. Tällöin molemmat saavat tasapuolisen riittävästi huomiota ja rapsutuksia, eikä ketään sorreta. Normaalilla ihmisellä on kaksi kättä, joten molempien rapsuttaminen onnistuu yhtä aikaa ja kahden chihun ulkoilutuskin on helppoa ja nautinnollista. Ulkoiltaessa suuremman joukon kanssa saa jatkuvasti selvittää solmussa olevia hihnoja ja rapsutuskin tapahtuu vuoronumerolla.Vain kahden chihun perheessä on siis kamuille seuraa toisistaan, mutta omistajalle ei ole heistä vielä ylimääräistä työtä.

Tähän täytyy kuitenkin lisätä sellainen tärkeä huomautus, että varsinkin chihuahua urokset saattavat ruveta kilpailemaan keskenään talon herruudesta. Seurauksena on useimmiten nuoremman pojan merkkailu sisälle, siis alempiarvoisen. Asia on hyvä tiedostaa mahdolliseksi ja kiinnittää erityistä huomiota sisäsiisteyskasvatukseen sekä molempien poikien tasapuoliseen kohteluun.

Kolme chihuahuaa olisi heidän kannaltaan kaikkein paras ratkaisu. Jos yhtä heistä leikityttää, jompi kumpi toisista varmasti innostuu ajatuksesta. Jos kolmas oli nukkumassa, niin jo kohta hänkin on mukana peuhaamassa. Aina on siis joku leikkikaveri valmiina leikkimään. Kolme on kuitenkin vielä niin pieni määrä chihuja, ettei riitaa synny eikä ketään kiusata. Leikkiä ja aktiivista toimintaa kolmen chihun kesken riittääkin, myös ulkona lenkillä ja silloin, kun haluaisi kotona olevan rauhallista. Eli hieman ylimääräistä puuhaa tulee myös perheen ihmisjäsenille.

Tyttöchihujenkin kesken koittaa kilpailu, jos “jengi“ kasvaa liian suureksi. Tekopyhät pikku-neitoset osoittavat kilpailutaitonsa aivan samalla tavalla kuin pojatkin.

Chihuissa on jonkin verran yksilöllistä vaihtelua sisäsiisteyden ja laumaan sopeutumisen suhteen. Toiset chihuahuat ovat mielellään oman talonsa ainoita Valtiaita.

Katri Rantanen

(Kirjoitus julkaistu aiemmin Chihuahua 4/1999 -lehdessä.)

Copyright 2000-2018 Katri Rantanen. All rights reserved.

Web desing & maintenance: KatrixDesign.com