Ihanaa, haistan pissan!

Välillä varsin erikoiset asiat tekevät koirankasvattajn iloiseksi. Ja ehkä tavallisenkin ihmisen.

Olen hyvin herkkä pissan hajulle. Kasvatan kääpiökoiria, joilla sisäsiisteyden oppiminen on toisinaan keskimääräistä haastavampaa ja sisäsiiteyskasvatukseen täytyy panostaa. Astuessani huoneeseen huomaan kyllä jos joku on tehnyt tarpeensa sisälle. Tuoksahduksen lähdettä etsitään kunnes se löytyy ja sitten pestään. Jos tuoksahduksen lähdettä ei meinaa löytyä, kaikki pyykätään alkaen epäilyttävimmistä kohteista.

Tulimme reissusta kotiin ja haistoin heti, että olohuoneessa tuoksui selvästi pissa. Yksi koirista katsoi minua silmiin ja meni heti haistamaan koirien sängyn reunaa. Ja katsoi minua uudestaan silmiin kuin kannellen ”joku on pissannut tähän meidän sänkyyn”.

Olin tietysti käärmeissäni sisälle pissaamisesta, kun meidän koirat ovat yleensä täysin sisäsiistejä ja käytän paljon aikaa sisäsiisteyden opettamiseen.

Koirien sänky ja lelut pesuun. Lattia pesuun. Pian tuoksui raikkaalle ja puhtaalle. Manasin kuitenkin turhaa työtä itsekseni. Kotona asui kuitenkin vain aikuisia tai ainakin lähes aikuisia.

Hetken kuluttua minulle valkeni yksi hieno asia ja iloisemmaksi en olisi voinut tulla pissan tuoksun haistamisesta.

Jokin aika sitten luin kirjoituksen muistisairaudesta nimeltään Alzhaimerin tauti sekä siihen liittyvistä uusista löydöistä. Kirjoituksen mukaan Alzhaimerin taudin voisi havaita jo varsin aikaisessa vaiheessa, kenties jopa 20 vuotta ennen varsinaisten oireiden puhkeamista hajuaistin avulla. Tai oikeastaan sen puutteissa. Alzhaimerin taudin muutokset aivoissa alkavat yleensä samassa kohdassa jossa tuttujen tuoksujen tunnistamisen alueet aivoissa sijaitsevat. Eli aivan ensimmäisenä oireena häviää kyky tunnistaa tuttuja tuoksuja enää. Tuoksu voi tuntua tutulta, mutta sitä ei pysty tunnistamaan ja nimeämään.

Suvussani esiintyy tätä sairautta ja olin pyytänyt jo aiemmin useampaa ystävääni tekemään minulle tällaisen sokkotestin. Kukaan ei ollut vielä ottanut kehotustani todesta, kun se tapahtui minulle aivan vahingossa. Sokkotestinä tunnistin koiran pissan tuoksun kotonani ja voin vain todeta olevani todella iloinen siitä!

Lue lisää Alzhaimerin taudista http://tieku.fi/laaketiede/sairaudet/hajuaistin-menetys-voi-olla-alzheimerin-varhainen-merkki

Katri Rantanen
KatrixDesign.com 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *